Vanaf je 18e verjaardag ben je officieel volwassen! Hierbij komen een aantal nieuwe regels in het leven. Dit heeft een aantal positieve, maar ook negatieve punten. Het is namelijk mogelijk om leuke te dingen te doen zoals uitgaan of je rijbewijs halen. Hier kijken de meeste kinderen wel naar uit omdat er altijd wel oudere vrienden zijn die dit al mogen. Er zijn echter ook minder leuke dingen die vanaf je 18e in werking gaan. De belangrijkste is de zelfstandigheid. Er wordt namelijk verwacht dat je vanaf deze leeftijd voor je eigen inkomen moet kunnen zorgen en minder leuke dingen kunt doen. Vanaf deze leeftijd krijg je ook het stemrecht en ben je rechtsaansprakelijk. Het is vanaf deze leeftijd ook mogelijk om een huis te huren.

Moet je verzekerd zijn vanaf je 18e?

Bij dergelijke zaken kun je al denken aan diverse verzekeringen. Denk hierbij aan een rechtsbijstandsverzekering, aansprakelijkheidsverzekering of een inboedelverzekering. Deze verzekeringen zijn voor 18-jarige nog niet zo uitgebreid. Het is verstandig om jezelf te dekken tegen zaken die je niet zelf in de hand hebt. Een autoverzekering is bijvoorbeeld verplicht bij het afsluiten bij het kopen van een auto. Een studenten reisverzekering is ook handig voor het geval je in het buitenland gaat studeren of stage lopen. Op studenten-verzekering-vergelijken.nl kun je een kijkje nemen naar alle studentenverzekeringen.

Het is niet verplicht om een verzekering voor al deze zaken te nemen. De enige verplichte verzekering is namelijk de zorgverzekering. Iedereen in Nederland moet namelijk ervoor zorgen dat hij of zij in ieder geval een basis zorgverzekering heeft afgesloten. Hiermee zorgt de overheid ervoor dat men altijd verzorgd kan worden bij ziekte, een ongeval of ongeluk etc. De kosten die je hiervoor betaald gaan deels naar zorginstellingen zodat zij ervoor kunnen zorgen dat ze de mensen nog beter kunnen helpen. Vandaar dat dit de enige verplichte verzekering is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *