wilsverklaring

Een wilsverklaring is een verklaring die je niet elke dag voorbij hoort komen. Met een wilsverklaring kun je kenbaar maken wat je wel of niet wilt naar de buitenwereld toe. Dit komt meestal voor bij iemand die een leven wilt eindigen door bijvoorbeeld euthanasie. 

Door een verklaring op te stellen, kun je alles omschrijven hoe je het voor je ziet. Op die manier kun je voorkomen dat er nog medische behandelingen plaatsvinden. Verder is het mogelijk om te omschrijven hoe je aan je einde wilt komen. 

Medische behandeling bij een wilsverklaring

Medische behandelingen bij een wilsverklaring zullen alleen uitgevoerd worden wanneer je hier toestemming voor gegeven hebt. Zodra je in de verklaring hebt staan dat je dit niet wilt, dan mogen de behandelingen niet op je uitgevoerd worden. Hier heb je namelijk een verklaring voor getekend. 

In de verklaring kun je precies omschrijven welke medische hulp je nog wel wilt hebben en welke niet. Zo kun je denken aan het reanimeren wanneer dit nodig is, maar ook aan behandelingen die anders plaats zullen vinden. In sommige gevallen is het beter om dit niet meer te doen. 

Een wilsverklaring opstellen

Een wilsverklaring opstellen is in de meeste gevallen een zware taak. De beslissingen die er gemaakt moeten worden, kunnen veel verschil maken. Het is daarom altijd verstandig om er zelf goed over na te denken. Waar nodig kun je het bespreken met familie en naasten. 

Een wilsverklaring is een officieel document. Hij moet daardoor altijd ondertekend worden en juist in elkaar gezet worden. Wanneer je niet precies weet hoe dit werkt, is het handig om te kijken naar een voorbeeld. Je zal ook altijd om hulp kunnen vragen als je dit nodig hebt. 

Samen met de arts om tafel

Als je een wilsverklaring wilt opstellen, is het een goede optie om met een arts om tafel te gaan. Een arts kan je eenvoudig vertellen welke mogelijkheden er zijn. Daarnaast weet een arts welke opties je allemaal hebt. Op die manier sta je er niet helemaal alleen voor. Je voelt je dan wat meer begrepen. 

Een arts kan samen met je bepalen wat goede opties zijn en wat je beter achterwege kan laten. Het is mogelijk om een naaste mee te nemen naar een arts. Als iemand het dan niet begrijpt, zal de arts het nogmaals op een andere manier kunnen uitleggen. 

De wensen van jou

Bij een verklaring is het altijd de bedoeling dat jouw wensen voorop staan. Het maakt in dit geval dus niet uit wat iemand anders ervan vindt. Voor jou is het belangrijk dat de verklaring bestaat uit jouw wensen en niets minder. Op die manier weet je zeker dat het gaat zoals jij dit wilt.

Een wilsverklaring is bedoeld voor jou en voor niemand anders. Je kunt uiteraard jouw keuzes bespreken met anderen. Het is wel de bedoeling dat het uiteindelijk jouw keuzes zijn en dat niet iemand anders deze voor jou maakt. Het is daarom verstandig om goed na te denken over je eigen verklaring. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *