Kinderopvang voor- en nadelen

Als je kinderen hebt en een baan, dan moet er ook voor opvang worden gezorgd. Voor jongere kinderen die nog niet naar school gaan is dat dan ook vaak in de vorm van kinderopvang. Afhankelijk van de wensen die je hebt is het dan vaak mogelijk om kinderen voor 1 of meerdere dagen in de week naar de opvang te brengen.

Gebruik maken van een kinderopvang heeft verschillende voor- en nadelen. Je wilt natuurlijk een kinderopvang vinden die bij jou in de buurt is, maar er zijn nog meer situaties van belang. Zo is het bijvoorbeeld handig dat je op dagen dat je werkt de kinderen niet thuis hoeft te houden, maar is het nadeel dat je bij ziekte van de kinderen thuis moet blijven.

  • Bezoek verschillende kinderopvang locaties
  • Let op de verschillende groepsindelingen en wat jij prettig vindt
  • Welke leiding heeft de betreffende opvang

Keuze maken voor opvang

De keuze maken voor de opvang van jouw kinderen is een belangrijke keuze. Dit is namelijk een plaats waar jouw zoon of dochter veel te vinden zal zijn. Je moet er dus zelf een prettig gevoel bij hebben en ook het idee hebben dat de wijze waarop gewerkt wordt binnen de opvang aansluit op de idee├źn die jij zelf hebt met betrekking tot opvoeden.

Ga daarom langs bij een kinderopvang voordat je een besluit maakt en vraag een rondleiding met een gesprek aan. Zo kun je een beeld krijgen van de werkwijze van de opvang en hoe het er op de verschillende groepen aan toe gaat. De werknemers die daar werken hebben ervaring en de papieren om jouw kinderen zo goed mogelijk te kunnen verzorgen.

Groepen

Op een kinderopvang wordt er gewerkt met verschillende soorten groepen. Bij Kideo wordt er gewerkt met een horizontale groepsindeling. Dat zijn groepen waarbij de kinderen worden ingedeeld aan de hand van hun leeftijd. Zo zijn er groepen voor de leeftijden van 0 tot 1 jaar, van 0 tot 2 jaar, van 1 tot 2 jaar, van 2 tot 3 jaar en van 3 tot 4 jaar.

Waarop letten bij kinderopvang

Het is afhankelijk van de specifieke opvanglocatie welke soort groepsindeling er gehanteerd wordt. De kinderen op de opvang beginnen de dag op hun eigen groep en hebben ook interactie met andere groepen. Dat kan door het uitvoeren van verschillende soorten activiteiten bijvoorbeeld. Wil je meer weten, dan vind je hier meer informatie over de groepsindeling.

Leiding

De groepen worden geleid door ervaren professionals met de juiste papieren. Het verschilt dan ook per groep hoeveel groepsleiders er aanwezig zijn. Voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 1 jaar is er bijvoorbeeld 1 leider aanwezig per 3 kinderen. Van 1 tot 2 jaar is er een leider of leidster aanwezig per 5 kinderen, van 2 tot 4 jaar is dat per 8 kinderen en voor groepen van 4 tot 12 jaar is er een leidinggevende per 10 kinderen. Voor de laatste leeftijdscategorie gaat het dan vaak om buitenschoolse opvang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *