Quercetine

Quercetine is een voedingsstof die je dagelijks tot je neemt. Het zit namelijk in nogal wat fruit, groenten, noten en zelfs rode wijn. Zodra je iets eet met een duidelijke kleur, krijg je waarschijnlijk al quercetines naar binnen. Die mooie rood-gele appel, die donkerblauwe bessen, die ultra groene broccoli of die rode tomaten – allemaal rijk aan ‘kersetine’. Inderdaad, ook kersen bevatten dit zo nuttige voedingsstofje. Kampioenen in levering zijn:

• kappertjes

• maggiplant

• koriander kruid

• dille kruid

• sperziebonen

• rode uien

• rode wijn

Het is wel zo dat nogal wat quercetines verdwijnen als je gaat koken. Ook als je je fruit of groenten schilt, snijd je daarmee heel veel van die nutreïne weg. Een gouden regel: eet de kleur van je eten en zoveel mogelijk ongekookt, om veel ‘kersetine’ in je lichaam te krijgen.

De strijd tegen de vrije radicalen

Waarom zijn quercetines goed voor je lichaam? Het zijn antioxidanten en die vangen vrije radicalen weg. Vrije radicalen zijn nogal heftige stofjes in je lichaam die je cellen en weefsels kunnen beschadigen. Antioxidanten gaan dat tegen. Het is als antioxidant een flavonoïde. In fruit en groente zie je die terug in de kleuren. Er schijnt een heel gezonde relatie te zijn tussen het eten van groente en fruit en je gezondheid. Dus niet alleen de anti-oxidatieve werking is goed (vrije radicalen weghalen), ook andere gezondheidsaspecten worden versterkt door flavonoïdes zoals quercetines.

Voldoende quercetine pas na heel veel eten

Dus veel groente en fruit eten, zoals ook het Voedingscentrum sterk aanbeveelt, en dan krijg je dat gezonde stofje meer dan voldoende binnen? Was dat maar zo… Als je normaal eet kauw je tussen de 5 mg en 40 mg van het nutriënt naar je maag toe. Staan fruit en groente bij jou dagelijks op het hoofdmenu? Dan verwerk je snel 200-400 mg. Maar… een appel heeft 20 mg per 100 gram. Dus pas na 10 appels heb je 200 mg te pakken. Kappertjes, dan? Die leveren liefst 234 mg per ons. Maar 100 gr kappertjes is voor bijna iedereen veel te veel van het goede. Bovendien blijven er in goed gekookte broccoli ook maar weinig over. Je zou dus door maaltijden voldoende van de flavonoïde binnen kunnen krijgen, alleen moet je dan wel hele grote porties fruit en groente nemen.

Een goed alternatief om je quercetine peil hoog te houden

Hoe kan je er alsnog ervoor zorgen dat je voldoende quercetine binnen krijgt? Door het als supplement in te nemen! Neem je uit ‘de natuur’ je nutriënt, dan neemt je lichaam dat niet allemaal op. Het stofje bindt zich in je lichaam namelijk snel met fytonutriënten (antistoffen). Zo neem je bijvoorbeeld slechts 20% effectief op in je lichaam; de rest doet niets meer. Een supplement zorgt ervoor dat ze wel veel meer hun heilzame werk doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *