Er is een essentieel verschil tussen gewone kleding en motorkleding. En dat is niet dat motorkleding vaak echt nauwsluitend op je lichaam zit en gewone kleding wat losser is. Motor kleding beschermt je zoveel als mogelijk in een val of tijdens een ongeluk. Die bescherming is niet voor niets aangebracht. Je zit namelijk niet in een veiligheidskooi op vier wielen, met een veiligheidsriem rond je torso en een airbag in de wachtstand. Je zit op een uiterst beweeglijk voertuig met slechts twee wielen die je overeind moet houden op de weg. Op een motor, dus.
Veiligheid voorop
Motorkledij dient aan allerlei veiligheidseisen te voldoen. Dat geldt voor de stof en dat geldt ook voor geplaatste beschermingsstukken, de protectors ofwel de pads. Je hebt motor kleding van textiel en van leer. Beide stoffen zijn slijtvast zodat je bij een val niet meteen met je blote been of arm over het asfalt schuurt. Leer is wel veiliger hoewel de ontwikkelingen in textiel veelbelovend zijn. Met een motor-outfit ga je dus sowieso enigszins beschermd de weg op. Maar, behalve natuurlijk een verplichte helm, wat heb je nodig? In elk geval de ‘grote vier’:
• Motorjas
• Motorbroek
• Motorlaarzen of -schoenen
• Motorhandschoenen
Uitbreidingen van je outfit aan motor kleding
Koop je een heel motorpak, dan heb je al twee van de vier te pakken: motorjas en motorbroek. Er zijn ook nog wel aanvullende stukken kleding die van pas kunnen komen. Tegen een koude nek helpt een motorsjaal en bij langdurige hoosbuien is regenkleding, die je over je motorkleding draagt, bijna een must.
Voor elk seizoen passende motor kleding
Koop je motor kleding, dan ben je al snel in de verleiding om meer sets te kopen. Eentje voor de winter, eentje voor de zomer en een mid-season outfit. Motorrijden is namelijk flink contact maken met de buitenlucht, je hebt geen air condition of straalkacheltje aan boord. Hoewel stuurverwarming en zadelverwarming natuurlijk wel tot de mogelijkheden behoren. Maar daarmee houd je bijtende kou, heftige regen of een gloeiende zon natuurlijk niet van je af. Ben je gericht op je looks en wil je er casual uitzien op de motor? Ook dat is mogelijk, er zijn speciale motorjeans in de handel. Net als andere motorkledij zijn die spijkerbroeken ook voorzien van Kevlar, van knie- en heupbescherming. Kijk tijdens het kopen van motor kleding ook even of je jassen en broeken met afneembare binnen voering ook handig vindt. Pas in dat geval een keer zonder en een keer met voering om goed aan te voelen hoe beide opties zitten.
Twee belangrijke kledingstukken
Dat zijn voor motor kleding per definitie de motorjas en de motorbroek (ook te koop als compleet motorpak). Je gebruik van de motor bepaalt welk type jas voor je geschikt is. Zo draag je een heel andere jas op een motorcross dan als toerrijder op strak asfalt. Kies je jas vanuit de borst- en taille omvang. Voor een broek moet je letten op de lengte. Vind je een broek te lang, ga dan even op de motor zitten. Inderdaad, een broek hoort iets te lang te zijn zodat hij kan opkruipen. De achterbenen van de broek moet een beetje plooien voor de bewegingsruimte. Handschoenen zijn ook een dingetje. Leren handschoenen koop je goed strak want die dijen uit tijdens gebruik. Handschoenen van textiel kun je iets ruimer nemen want die veranderen eigenlijk niet meer qua grootte.