Draagdoek of draagzak

Een pasgeboren baby is vaak het liefst in de buurt van zijn of haar moeder. Daarom wordt het ook vaak aangeraden om pasgeboren kindjes dicht tegen het lichaam aan te dragen. Dat kan door gebruik te maken van een draagdoek of een draagzak. Dat zijn hulpmiddelen waarmee het kindje op de buik of de rug kan worden gedragen.

Door hier gebruik van te maken is de kleine altijd in de buurt en kan hij of zij rustig slapen. Dragen van een baby zorgt ervoor dat hij of zij het gevoel terug heeft van in de baarmoeder zijn. De warmte van het lichaam en het ritme van het hart van de persoon die de baby draagt helpen hier dan ook zeer bij.

Waarom dragen?

Tegenwoordig zie je steeds meer ouders met een draagzak of een draagdoek waarin de baby wordt gedragen. Vroeger was dit dan ook heel gewoon en in sommige delen van de wereld is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld.

De reden waarom je een baby het beste zoveel mogelijk bij je kunt dragen is omdat ze behoefte hebben aan lichamelijk contact. De hartslag van de vader of moeder is daarbij heel belangrijk. De persoon die het kindje draagt moet zelf dan ook wel rustig zijn.

Door de warmte van het lichaam en een regelmatige hartslag kan de baby tot rust komen en zich veilig voelen. Op deze manier zorg je er ook voor dat het hechtingsproces voor het kindje gestimuleerd wordt.

Bij de opvang

Als jouw kindje naar de dagopvang gaat of naar een kinderdagverblijf, dan wil je natuurlijk dat hij of zij op dezelfde manier behandeld wordt als dat jij dat doet. Het liefst wil je dan ook dat de baby gedragen wordt in een draagdoek.

Gelukkig is dat mogelijk want ook bij kinderopvangen worden kinderen zo gedragen dat ze dicht tegen het lichaam aan liggen en de warmte en hartslag van de drager kunnen voelen. Dat is onder andere prettig om rustig te blijven en om tot rust te komen. Zeker omdat een dagopvang een hele andere omgeving is dan dat de baby thuis gewend is. Er komen veel prikkels op het kleintje af en in de eerste maanden slaapt een baby het liefst veel om zich goed te kunnen ontwikkelen. Maak daarom een afspraak bij een kinderopvang van Kideo om de mogelijkheden te bespreken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *