afbeeldingen van stelletje bij scheiding

Wanneer de liefde op is en het huwelijk niet goed genoeg meer werkt om allebei gelukkig te kunnen zijn, besluiten koppels vaak om uit elkaar te gaan. Hoewel het de beste beslissing voor beide partijen zal zijn, is scheiden niet altijd even gemakkelijk. Vooral wanneer je kinderen en gemeenschappelijke goederen of een woning hebt, wil je het liefst dat de scheiding zo goed mogelijk verloopt. Het is daarom belangrijk om de vrede te bewaren en rekening met elkaar te houden. We leggen je graag uit waarom dat zo is en hoe je zo’n soepele scheiding kunt realiseren.

De voordelen van gezamenlijk scheiden

In veel gevallen is het aan te raden om een mediator (bemiddelaar) in te schakelen bij een scheiding. Dat heeft meerdere voordelen:

  • Jullie blijven met elkaar praten;
  • Er is ruimte voor emoties, maar die gaan niet ten koste van de communicatie;
  • Er worden afspraken gemaakt die voor beiden naar wens zijn;
  • Er worden kosten bespaart;
  • Het scheiden verloopt sneller;
  • Er is meer rust doordat een onafhankelijke partij helpt.

Lees meer over de voordelen van gezamenlijk scheiden.

Tips om een scheiding te versoepelen

Scheiden is natuurlijk nooit makkelijk, maar je kunt het wel versoepelen door bijvoorbeeld bezittingen en schulden eerlijk te verdelen en met de bank te overleggen over jullie eventuele koopwoning. Heb je kinderen jonger dan 21 jaar, dan moeten er afspraken worden gemaakt over de alimentatie. Ook moet het pensioenfonds op de hoogte worden gebracht van het feit dat jullie niet langer een getrouwd stel zijn. Laat je hierover goed voorlichten, want het kan grote consequenties hebben wanneer dit niet goed geregeld wordt. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Zeker voor kinderen is een vechtscheiding zo ongeveer het ergste wat hen kan overkomen.

Waar moet je verder nog rekening mee houden?

Nadat je gescheiden bent, ben je niet langer elkaars fiscale partner. Dat betekent dat voorlopige toeslagen zoals huur- en zorgtoeslag en het kindgebonden budget aangepast of juist aangevraagd moeten worden. Het is belangrijk om altijd alle afspraken die je maakt ast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Daardoor is er voor beide partijen duidelijkheid en voorkom je de kans op misverstanden of ruzies. Neem daarin voor alle zekerheid ook het ouderschapsplan op als je minderjarige kinderen hebt. Weet overigens dat afspraken niet zomaar gewijzigd kunnen worden nadat de scheiding is afgerond. Daarvoor is goed overleg nodig of een rechterlijke beslissing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *