Manieren van beleggen

Een manier om je eigen vermogen op te bouwen, is door te beginnen met beleggen. Beleggen is alleen niet zonder risico’s, waardoor je wel voorbereid moet beginnen. Anders is de kans groot dat jouw belegging tot verlies leidt en dat wil je natuurlijk niet. Wil jij graag beginnen met beleggen, maar weet jij nog niet zo goed hoe? In dit artikel leggen wij jou uit wat beleggen is en welke verschillen er zijn. 

Wat is beleggen?

Beleggen is makkelijk gezegd het kopen van producten of goederen, met het doel om hier financieel voordeel uit te halen. Welke producten dat zijn, dat hangt van jezelf af en het doel dat je hebt. Dit kopen van producten, kun je op verschillende manieren invullen.

Verschillende manieren van beleggen

In de beleggingswereld kun je op drie verschillende manieren gaan beleggen: passief beleggen, actief beleggen en zeer actief beleggen.

Passief beleggen

Wanneer je passief belegt, kies je voor een belegging op de lange termijn. De beleggingsproducten die gekocht zijn, worden lang vastgehouden. Dit kunnen jaren of zelfs meerdere decennia lang zijn. Een voordeel van passief beleggen is dat het risico dat je loopt laag is. Een nadeel van passief beleggen is dat het rendement dat je eruit kan halen het laagst is.

Actief beleggen

Wanneer je actief belegt, kies je voor een belegging op de midden termijn. De beleggingsproducten, vaak aandelen, kunnen sneller verkocht worden. Als belegger verdiep je je in het product en kies je het juiste moment uit voor de verkoop. Aan actief beleggen zitten meer risico’s verbonden, dan aan passief beleggen. Het rendement ligt bij actief beleggen ook hoger, dan bij passief beleggen.

Zeer actief beleggen

Wanneer je zeer actief belegt, kies je voor een belegging op de korte termijn. We noemen deze vorm van beleggen ook speculeren. Gekochte beleggingsproducten worden zeer snel verkocht. De belegger heeft geen interesse in het product zelf, maar het rendement. Het rendement is namelijk hier het hoogst, net zoals het risicopercentage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *