Rolsteigers

Alle verplichtingen die u heeft betreffende technische constructie en de steigerconstructie zijn genoemd in het Arbobesluit. Het Arbobesluit legt naast deze twee aspecten ook een ander iets vast namelijk: de aantal verplichte opleidingen. Enkel mensen die in het bijzonder zijn opgeleid voor rolsteiger montage, demontage of ombouwing mogen dit doen.  

Rolsteigers stabiel opstellen

 Wanneer u een rolsteiger heeft gekocht of gehuurd is van belang dat tijdens de plaatsing deze op een vlakke ondergrond wordt gezet. Daarbij is de draagkracht van de ondergrond ook belangrijk. Vandaar dat ook op bepaalde plaatsen bijvoorbeeld in de buurt van uitgravingen is aanvullende maatregelen van toepassing om zeker te zijn van de stabiliteit. Voorbeelden van hoe ervoor gezorgd kan worden is met bijvoorbeeld rijplaten of stalen U-profielen.

De rolsteiger is ook voorzien van stabilisatoren of uitzetpoten die zorgen voor de stabiliteit.

Andere aspecten waarmee u rekening moet houden bij de opstelling zijn:

  • De nabijheid van bovengrondse stroomleidingen;
  • De aanwezigheid van naar buiten draaiende deuren of ramen of ook automatisch werkende zonwering;
  • Het gevaar voor aanrijding door werf- of andere voertuigen. U kunt dit risico aanpakken door de ruimte rond de rolsteiger af te bakenen en signalisatie te plaatsen;
  • Windgevoelige plaatsen zoals de hoek van een gebouw of openingen tussen gebouwen. Werken bij hogere windsnelheden houdt immers extra gevaar in.

Belangrijk dus om u aan deze rolsteiger veiligheidsvoorschriften te houden en een veilige werkomgeving te creëren. En vergeet ook benodigde valbescherming niet.

Nieuwe wetgeving opbouw rolsteigers

Per 1 januari 2018 gelden nieuwe regels voor het opbouwen van een rolsteigers. Deze regels gelden zowel voor reeds gebruikte als nieuwe steigers en zijn gericht op het bevorderen van de veiligheid. Volgens de nieuwe wetgeving voor rolsteigers mag u een werkplatform pas plaatsen als er op heuphoogte een leuning is aangebracht.

Hiervoor zijn speciale voorloopleuningen ontwikkeld. Deze speciale steiger leuningen vervangen de traditionele horizontale en diagonale schoren. Handig aangezien een voorloopleuning niet uit is te voeren bij traditionele schoren. Bij een vrijstaande rolsteiger heeft u minimaal twee voorloopleuningen nodig die u aan de lange zijden plaatst. Staat de steiger op minder dan 15 cm van de gevel? Dan is één voorloopleuning genoeg.

Veilig werken op een rolsteiger

Voor u begint met werken op uw Euro rolsteiger moet u elke keer de staat van de onderdelen nakijken. In de frames mogen bijvoorbeeld geen deuken of gaten zitten; ze moeten goed recht zijn. Ook de werkvloeren moeten recht en vrij van vervuiling zijn. Kijk ook na of de rolsteiger stabiel staat en of de wielen geblokkeerd zijn.

Om de vermijden dat u van de steiger valt, moet er een doelmatige valbescherming zoals randbeveiliging zijn. Deze bestaat steeds uit een leuning op heuphoogte, een tussenleuning en een schoprand. De schoprand biedt bescherming als u wegglijdt en zorgt ervoor dat materialen minder makkelijk naar beneden vallen.

Niet elke rolsteiger is trouwens geschikt voor het stapelen van materialen. Op de meeste rolsteigers mag je geen materialen zoals stenen stapelen. In de steigers documenten staat steeds aangegeven voor welke belasting de rolsteiger geschikt is. Overbelasting is uiterst gevaarlijk door de kans op instorten of omvallen. Daarnaast is valbeveiliging uw laatste redmiddel. Zorg voor deugdelijk materiaal om te werken op hoogte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *