Piano

Er is niets zo bijzonders dan een pianozaak binnenstappen met de intentie er eentje te gaan kopen. Het is ook net alsof je bezig bent met piano kopen voor volgende familiegeneraties. Want een goed onderhouden piano blijft van generatie tot generatie gewillig bespeelbaar. Het idee alleen al van een kind dat beseft dat haar oma of opa met dezelfde toetsen prachtige muziek heeft gemaakt. Als je onvoorbereid zo’n zaak binnenloopt, kan het aantal opgestelde piano’s je soms wat overweldigen. Gelukkig ben je niet een dumpshop binnengelopen en krijg je absoluut doordachte adviezen van de piano specialisten ter plekke. 

Een ‘kamerstuk’

Je wilt ook een goede keuze maken want het is niet alleen een investering, het is ook een instrument waar je lang plezier van gaat hebben. Voor je naar de pianozaak vertrekt, krijg je in dit artikel een paar puntjes waar je op zou kunnen letten bij de aanschaf van je piano. Het helpt vooraf een beetje bij de aankoop hoewel de kennis van de vaklui ter plekke belangrijker is. Allereerst moet je goed nadenken over waarom je gaat piano kopen. De gemiddelde nieuwe piano is best een hele uitgave en bovendien komt hij ook nog prominent in je kamer te staan. Laten we wel wezen: hij moet ook een beetje in je interieurstijl passen. Heb je toevallig een huisstijl waar bruine tinten domineren, dan heb je geluk. Want een bruine piano is toevallig goedkoper dan een glanzende zwarte. En er komt exact dezelfde muziek uit. 

Piano kopen in nieuwstaat of een goede tweedehands?

Misschien is een gloednieuw instrument je wel te veel van het goede. Pianowinkels bieden ook tweedehands piano’s aan. En niet zoals de exemplaren die via bijvoorbeeld Marktplaats worden verhandeld. Een pianowinkel heeft een eer hoog te houden en kijkt tweedehands piano’s eerst altijd minutieus na op onvolkomenheden, tot en met kraswerk op de lak toe. Daarna stemmen ze die piano’s perfect. Koop je van een particulier? Dat kan, maar neem dan wel een specialist mee. Want een miskoop brengt alleen maar kopzorgen teweeg. De tweedehands piano’s van de muziekzaken zijn niet heel lang gebruikte inruil exemplaren want werden vaak als beginners piano’s bedoeld. 

Praktische zaken na het piano kopen

Waar moet je nu rekening mee houden als je een piano koopt? Hij moet bij je interieur passen en je moet hem ook mooi vinden om naar te kijken. Dat laatste is belangrijker dan je denkt, want je gaat er wel heel veel jaren tegenaan kijken thuis. Denk vooraf ook even na waar je je piano neer wilt zetten. Het materiaal van de piano is gevoelig voor temperatuurschommelingen en ook voor vochtige lucht. Kies geen plekje op de tocht of in het volle zonlicht. Ook de route vanaf straat je woning binnen, is een dingetje. Als je in een appartement woont zonder lift in het gebouw, bedenk dan vooraf hoe je de piano boven krijgt. En sowieso of dat wel gaat lukken. 

Luister of er vriendschap tussen jou en de piano ontstaat

Wat je nooit moet doen: online een piano kopen. Je kunt je eerst wel via het internet oriënteren. Een piano heeft een eigen karakter en dat moet bij jou passen. De enige manier om daarachter te komen is achter piano’s gaan zitten, spelen en dan vergelijken. Nog beter: laat een geoefende medewerker steeds iets spelen en concentreer je op de klankkleuren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *