Natuurinclusief bouwen

Een van de mooie kanten van de huidige klimaatproblematiek is dat er meer aandacht komt voor een leefomgeving die gezond is en aantrekkelijk groen oogt. Een terrein waarop niet alleen de mens en zijn brandstofauto meer dominant is, maar er ook ruimte komt voor de dierenwereld. Zo is de wolf weer terug in Nederland. Wel met hevige discussies, maar toch. Er wordt steeds meer geïnvesteerd in groen en in biodiversiteit en natuurinclusief bouwen begint in zwang te raken. En niet alleen omdat je zo heerlijk kunt recreëren in fraaie parken en weelderige tuinen. Zo’n groene en gevarieerde leefomgeving heeft namelijk een paar wezenlijk positieve uitwerkingen:

• Vermindert hittestress

• Zorgt voor biodiversiteit

• Vermindert wateroverlast

• Bevordert (geestelijke) gezondheid

De natuur aan huis binden

Als iedereen nu natuurinclusief zou gaan bouwen, kreeg je hele andere dorpen en steden. Plaatsen waarin meer leefruimte kwam voor zangvogeltjes, insecten en vleermuizen. Abstract gezegd dus een versterking van de biodiversiteit. En dat naast onze voordeur! Door verblijfsplaatsen voor vleermuizen en vogels te bouwen en door natuurvriendelijke leefgebieden aan te wijzen, krijgt de natuur meer fundament.

Natuurinclusief bouwen en vergroenen

Met nestkastjes ben je natuurlijk nog beperkt bezig met natuurinclusief te bouwen. Ga je ook groene daken op je uitbouwen aanleggen, dan doe je meer voor de biodiversiteit. Ga je goed aan het werk en plant je verschillende struiken, bomen en ander groen, allerlei soorten door elkaar? Dan trek je allerlei soorten dieren, insecten en vogels aan. Dan pas ben je echt bezig met de biodiversiteit te versterken. Kun je je buren overhalen om ook te vergroenen in de tuin? Dan krijg je allerlei tuinen bij elkaar die een wat groter groen leefgebied laten zien. Goede maatregelen bij natuurinclusief bouwen zijn onder meer:

  • Groene gevel maken
  • Groene daken maken (vetplanten)
  • Nestkasten voor vogels en voor vleermuizen inmetselen
  • Insectenmuur maken
  • Waterdoorlatende bestrating aanleggen
  • ’s Nachts je lichtbronnen in de tuin uitzetten
  • Bloemen en struiken aanplanten die vogels, vlinders en bijen aantrekken

Natuurinclusief bouwen is ook op eigen erf goede vergroening

Een van de belangrijkste redenen voor natuurinclusief bouwen is wel om een opmars van groen te veroorzaken. De flora heeft een dimmende invloed op de stedelijke hitte. Architecten reserveren al flinke stukken groen in ontwerpen van nieuwe stadswijken. En op je eigen tuinpostzegel kan je zelf het nodige doen. Ga je natuurinclusief een garage of een uitbouw maken, zorg er dan voor dat die een groen dak krijgt. Pak je je daken aan tijdens een verbouwing, neem dan voldoende nestpannen mee in je nieuwe dak. Zo geef je vogels een plekje bij je thuis. Groen verbetert de luchtkwaliteit. Een grote boom filtert elk jaar liefst 100 gram fijnstof uit de lucht. Groen kan ook helpen om wateroverlast te verminderen. In het klein kan elk huishouden meewerken aan meer groen. Dat gebeurt gelukkig ook al, gezien het succes van stoeptegels op laten halen en er planten voor terugkrijgen.

Zorg goed voor de dieren om je heen tijdens de bouw

Ga je natuurinclusief bouwen, zorg er dan wel voor dat je zangvogeltjes en vleermuizen er niet onderdoor gaan. Laat voor de verbouwing deskundigen langskomen, bijvoorbeeld van Vleermuisheld.nl, en een plan opstellen om de aanwezige zangvogels en vleermuizen van het dak en uit de spouw te krijgen en ze te huisvesten in vogel- en vleermuiskasten. Dan hebben ze geen last van je verbouwing en isolatie.

Niet helemaal wat je zoekt? Bekijk dan ook eens meer over mitigeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *