Zeepbel lamp

Bertjan Pot’s lichtcreaties kunnen maar beter eens goed belicht worden. Een creatieve geest die vorm en licht zo frappant in elkaar weet te steken, levert sieraden van lichtkunstwerken op. Zoals al weer enige tijd terug zijn Stairway to heaven (2011) waarbij huishoudtrappen omgekeerd hun lichtgevende ding boven eetbanken doen. Veiligheidsladders met een carnavalesk lampenpatroon. Bij zijn Pocket Light (2013) is al duidelijk dat Pot ook iets heeft met textiel want de de lamp lijkt een Stealth basis in de Verenigde Staten te hebben verlaten maar dan wel met een stofuitdrukking. Het is één groot stuk geweven textiel dat in de ruimte drijft en zacht licht verspreidt. In Come on led’s go (2014) is het weer carnaval met een grid vol lampjes. En dan Bertjan Pot’s meesterwerkje: de Moooi non random.

Moooi non random: eenvoud die erin weegt

De kermis is hier weer vertrokken en de lichtpeer niet te zien. De Non Random lamp kan als topstuk in de ere-etalage van de lichtindustrie bijgezet worden. Zoveel eenvoud en dat in een vorm die je zo in je open handen zou willen zien afdalen. Dat kan niet, want het is een hanglamp en hij moet hangen. Dus er maar gewoon naar kijken en je afvragen of die nu het nieuwe klassiek vertegenwoordigt of toch nog iets anders. Vragen en kunst is altijd goed. Een lamp in je huis ophangen die absoluut niet stoort bij een minimalistisch of anderszins modern interieur? De Moooi non random is er klaar voor. En hij durft ook best te gaan zweven in een Zweedse ofwel Scandinavische woonstijl. Zweven, ja. Want zoals Moooi haar nieuweling zelf officieel omschrijft: een mooie zeepbel. 

Een nieuw statement in licht

Als basisbeeld lijkt een bolletje netjes opgerolde wol te zijn gebruikt voor deze Moooi non random lamp. Kom je dichterbij de lamp, dan zie je die draadstructuur ook heel strak weer terug in de huid van het lamplichaam. Deze bolvorm toont eigenlijk glasvezel dat gedrenkt werd in een epoxyhars. Zo krijg je een flexibel kantje en is de kwaliteit lang gewaarborgd. Er zit een reflector aan de binnenkant van de lamp holte Die is van glanzend, geanodiseerd aluminium zodat de kamer waar dit pronkstuk in gaat hangen, esthetisch en goed verlicht wordt.

Moooi non random, de lamp die tot de verbeelding spreekt

Geen kleurenparade bij deze toplamp. Je mag kiezen, zwart of wit. That’s it. Waar ook weer de eenvoud uit spreekt, natuurlijk. Het helpt de ingebakken textuur van de lampenkap te benadrukken. Hoewel lampenkap? Je kunt er ook een poef in zien, een verzakkend ei, een van een zwangere vrouw wegdrijvende buik, een waterzak die nergens butst, het is bijzonder hoe zo’n abstraherende vorm zoveel kan oproepen. Dat is ook de kracht van deze lamp, die gaat niet snel vervelen. Elegantie die opmerkelijk fragiel blijft, wellicht dankzij de bolle hoofdvorm. 

Zou zo boven een strand (even) kunnen hangen

Een Hollandse lamp die ‘staat’ als een huis en wederom een schepping van Pot die hij met trots kan toevoegen aan zijn vele lichtcreaties. Pas na goed kijken verandert de waterzak of het verzakkende ei in de strandbal van waaruit de Moooi non random geboren werd. De opgeblazen strand bal, bekleed met glasvezels, is een allemansvriend want past goed in openbare ruimtes zoals een wachtkamer of een restaurant maar is thuis ook een verlichtend sieraad.

Klik hier om naar onze website te gaan en direct jouw nieuwe design lampen te bestellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *