Mirador

Klinkt het niet echt Spaans, dat mirador? Jazeker, het woord is ook ontleend aan de Spaanse taal. En het betekent zoveel als panoramisch uitzichtpunt. In alle Spaanstalige landen zie je zo nu en dan (gemetselde) podia of platforms in het straatbeeld. Van daaraf heb je vaak schitterende en weidse vergezichten. Ook wordt het woord wel gebruikt voor een chic balkon of een mooi terras. Focus is altijd dat je vanaf die plek een bijzonder uitzicht kunt genieten.

Afspreekplek

Het is de gewoonte van geliefden maar ook van mensen die even ergens willen afspreken, om voor een mirador te kiezen. Het is dan niet zozeer het uitzicht waar je voor komt, maar dat je allebei weet om welk ontmoetingspunt het gaat. En miradors zijn vaak wel zo groot dat meerdere stellen elkaar er kunnen ontmoeten. Neem nou de Dom van Utrecht. Zeg je, laten we afspreken in het centrum van Utrecht, dan weet je nog niet waar je elkaar zult zien. Zeg je, ik wacht op je onder de Domtoren, dan is meteen duidelijk waar je moet zijn. Ook de Domtoren is een uitzichtpunt, maar dat is voor jullie ontmoeting dan van minder belang.

Mirador op Hollandse bodem

Ook in Nederland kun je miradors kopen, mocht je dat willen. Maar dan gaat het wel om een overkapping. Meestal zijn ze drie bij drie of vier bij vier meter groot. Je kunt er ook eentje op maat laten maken. Bij de wat zwaardere modellen werk je het best met betonpoeren. Zo maak je een bepaald type fundering. Die zorgt ervoor dat het gewicht van een grote overkapping wordt opgevangen. Zo komt hij niet uit het lood te staan en verminder je ook de kans op verzakking.

Even aandacht voor de fundering van een mirador

Elke aluminiumpaal van de mirador heeft een voetplaat die op de betonpoer terechtkomt. Die poeren rijzen deels boven de grond uit. Zo komen de staanders van miradors niet in contact met de aarde. Dit is vooral belangrijk als je een overkapping van hout bestelt. Want door de poeren vermijd je dat het grondvocht in de houten palen trekt. Het is niet moeilijk om met betonpoeren te werken. Gewoon een gat graven op de plek van de poer, daar een funderingstegel in plaatsen en dan de poer er bovenop zetten. Even kijken of hij wel waterpas staat. Om vervolgens de onderdelen te ‘bevriezen’ met een zakje snel-beton.

Hoe gaat je mirador er uiteindelijk uitzien?

Als je mirador stevig verankerd staat in je tuin, kun je je richten op de inrichting. Al naar gelang je smaak kun je er een tuinpaleisje van maken. Enkele mogelijkheden:

• Recreatieparadijsje

• Rustige werkplek

• Fijne wellness (hot tub)

• Lekkere buiten living (lounge set, wijnrek)

Gezien het wispelturige weer in Nederland zijn miradors vooral fijne overkappingen voor hot tub of buitenjacuzzi. Een royale lounge set past er dan vaak niet meer bij. Velen willen gewoon een leuke recreatieplek. Waarom dat niet inrichten in de oorspronkelijke miradorstijl. Zo krijg je een Spaanse retraite in je tuin. Dat kan heel eenvoudig. Kies voor vloertegels met Spaanse patronen en kleuren en maak daar een terrasje van onder de overkapping. Zet er een mediterraanse loungebank op en voeg een sfeervol verrijdbaar minibarretje toe. Daar hoort natuurlijk wel Catalaanse wijn of een goede rioja bij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *