Vloerverwarming

Tegenwoordig zijn er steeds meer woningen in Nederland die zijn voorzien van vloerverwarming. Dit geldt zowel voor nieuwbouwwoningen als voor bestaande woningen. Dat gebeurt niet zonder reden. Het hebben van vloerverwarming heeft verschillende voordelen, maar er zitten ook een aantal nadelen aan verbonden. Zit jij erover te twijfel om te kiezen voor vloerverwarming? Op deze pagina lees je de verschillende voor- en nadelen van het hebben van vloerverwarming.

De voordelen van vloerverwarming

Onderstaand sommen we de verschillende voordelen op van het hebben van vloerverwarming:

  • Vloerverwarming zorgt voor veel comfort in huis. Een vloer met vloerverwarming wordt verwarmd door de stralingswarmte die verspreid wordt onder het oppervlakte van de vloer. Dit zorgt voor een aangename warmte in de hele kamer. In de winter loop je niet meer met je blote voeten of een koude vloer, maar voelt de vloer lekker warm aan de voeten.
  • Het hebben van vloerverwarming is kostentechnisch ook interessant. Er is namelijk minder warmte nodig om de hele kamer op een bepaalde temperatuur te brengen, t.o.v. een traditionele kachel en radiator. Per jaar kan het maar liefst 15 procent op stookkosten besparen!
  • Nu je geen radiator of kachel meer nodig hebt om de woonkamer op te warmen bespaart dit ook een boel ruimte in huis. Deze ruimte kun je nu ergens anders voor gebruiken!
  • Er ontstaat een betere luchtkwaliteit in de kamer. De luchtcirculatie is met vloerverwarming namelijk minimaal. Dit zorgt voor een mindere hoeveelheid aan stof in de lucht.

De nadelen van vloerverwarming

Hieronder sommen we de nadelen op die gepaard gaan met het hebben van vloerverwarming:

  • Hoewel de meeste vloerverwarming systemen zichzelf na verloop van tijd weer terug verdienen zit er wel een prijskaartje aan. Er is daarom een investering voor nodig.
  • Door het hebben van vloerverwarming ben je al snel beperkt in de afwerking van de vloer. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om de vloer met lak af te werken. Indien er wordt gekozen voor een houten vloer of een vloer van laminaat dan is de maximaal toegestane warmte slechts 28 graden i.p.v. 40 graden.
  • Indien er sprake is van minder goed geïsoleerde woningen dan kan de vloerverwarming niet altijd dienen als de hoofdverwarming in huis. In dat geval is er alsnog een extra warmtebron nodig om de kamer op te warmen. Dit is ook het geval bij kamers met een zeer hoog plafond.
  • Bij vloerverwarming is het belangrijk dat er ook ruimte van de vloer wordt vrijgehouden. Aangeraden wordt vaak om minstens 40 procent van het oppervlakte vrij te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *