Rolsteigers

Werken op een rolsteiger brengt een hoop verplichtingen met zich mee. Het is namelijk ook een erg gevaarlijk beroep. Deze verplichtingen zijn vastgelegd in het Arbobesluit. Dit is gedaan aan de hand van drie verschillende delen. De constructie qua techniek, de constructie van de steiger en de opleidingen die eraan verbonden zijn. Niet iedereen mag namelijk zomaar een steiger opbouwen of afbouwen. 

Veranderingen in de wetgeving 

Op 1 januari 2018 zijn er nieuwe regels ingegaan qua opbouw van steigers. Deze regels gelden voor alle steigers die er zijn. Dit is gedaan om de veiligheid tijdens het opbouwen nog zekerder te stellen. Deze wetswijziging heeft zich voornamelijk gericht op de leuningen. U mag namelijk nu pas een werkplatform plaats bij het opbouwen wanneer er een leuning op heuphoogte is bevestigd.

Hoe stel ik een rolsteiger stabiel op?

Wanneer u een rolsteiger heeft gekocht of gehuurd is van belang dat tijdens de plaatsing deze op een vlakke ondergrond wordt gezet in combinatie met de draagkracht ervan. Wanneer u op zand staat bijvoorbeeld is dat natuurlijk geen goede ondergrond. Andere dingen waar u op moet letten is bijvoorbeeld dat u niet op een windgevoelige plek staat. Dit spreekt natuurlijk voor zich. U wilt immers niet op een grote hoogte staan in het middelpunt van een hevige windstoot. Verder moet u erop letten dat de steiger niet in contact kan komen met een voertuig. Dit is natuurlijk altijd een gevaar. Zorg ervoor dat u rondom de steiger het gebied afgrenst van bijvoorbeeld wegen. Ook is het van belang dat u de steiger niet plaatst op een plek waar deuren naar buiten draaien of ramen. En als laatste let u op stroomleidingen die boven de grond liggen. Zorg ervoor dat deze nooit in contact komen met de steiger.

Hoe werkt u veilig op een steiger?

Voordat u start met werken op uw Euro rolsteiger is het van belang om iedere keer de conditie van de onderdelen na te kijken. Op het moment dat een deel van de steiger mag u er namelijk niet op werken. Wanneer een frame namelijk gebogen is of een gat in zit is de steiger namelijk onstabiel. Dit geldt ook voor de werkvloer hier mag geen vuil of iets op liggen voor uitglijdt gevaar. Als laatste voordat u start met werken zorgt u ervoor dat in de wielen geen beweging is te krijgen en dat het stabiel op de grond staat. Wanneer dit allemaal voltooid is en u gebruikt genoeg valbescherming kunt u aan de slag gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *