Wat veranderd er voor flexwerkers in de Coronacrisis

Door het coronavirus is Nederland terecht gekomen in de coronacrisis.  Door deze crisis hebben veel bedrijven geen inkomsten en kunnen zij een aantal dingen niet betalen zoals: de personeelskosten, debiteuren en de huur van het pand. Werkgevers kunnen bij een omzetverlies van meer dan 20% een vergoeding aanvragen voor hun personeel. Maar horen flexwerkers daar ook bij en krijgen zij ook loon? Daar vertellen wij u graag mee over. 

Wetgeving omtrent flexwerkers

In januari dit jaar is er al iets verandert in de wetgeving van flexwerkers. De wetgever heeft met de invoering van WAB de positie van de flexwerkers verbeterd. Door de coronacrisis heeft de Rijksoverheid de Noodmaatregel OVerbrugging voor werkbehoud ingesteld. Door deze maatregel zijn werkgevers die gebruik maken van de vergoeding verplicht de flexwerkers door te betalen. Bedrijven die meer dan 20% omzetverlies lijden, kunnen een vergoeding van de WW-uitkering voor personeel aanvragen. De vergoeding is afkomstig van het UWV en het bedrag dat uitgekeerd wordt, ligt aan het percentage omzetverlies dat de organisatie heeft. Het percentage dat het UWV uitkeert is maximaal 90%. In ruil daarvoor, betaald het bedrijf de overige loonkosten van alle werknemers, dus ook de flexwerkers. Ook mogen organisaties geen werknemers ontslaan wanneer er gebrek aan inkomsten of werk is. De loonkosten die je als flexwerker uitgekeerd krijgt, hangen af van het gemiddeld aantal uren per maand over de laatste 3 maanden. Ben je de laatste 3 maanden niet ingezet, dan heb je ook geen inkomsten. 

Juridisch advies nodig?

Heb je nog vragen omtrent flexwerkers of andere onduidelijkheden omtrent de coronacrisis?  Bezoek dan advocatenkantoor Den Bosch? Dit advocatenkantoor heeft zich de laatste tijd volledig gestort over de rechten en plichten van werkgevers en werknemers tijdens de coronacrisis in Nederland. Bent u flexwerker en uw werkgever wilt uw loon niet uitbetalen, terwijl u wel de laaste 3 maanden voor hem of haar heeft gewerkt? Lees dan deze blog. In deze blog vind je alle informatie over wat je kunt doen, wanneer uw werkgever uw loon niet uitbetaald.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *