Hang je hebben en houden er niet aan op, BMI berekenen geeft een indicatie van je ‘gezonde’ lichaamsgewicht, meer niet. BMI is de afkorting van Body Mass Index. Het is een eerste manier om te peilen of je, gezien je lengte, op een goed gewicht zit. Een BMI-berekening is dus een inschatting van je gezondheid, niet een diagnose. Uitgegaan wordt van een gemiddelde. Dus is een BMI-berekening minder geschikt voor zwangere vrouwen, mensen met erg veel spieren, kleine kinderen of mensen met een nogal royale middelomtrek. Dat gezegd hebbende: als eerste aanwijzing geeft je BMI wel aan of je meer op pondjes door mondjes zou moeten letten. Of juist wat extra voeding tot je moet nemen.
Een eenvoudige formule om BMI berekenen snel te doen
Berekening van je BMI gaat heel simpel. Je hebt twee zaken nodig: je lengte en het gewicht dat je weegschaal aangeeft. Die twee getallen zet je in een formule. Je deelt je gewicht cijfer door lengtecijfer keer lengtecijfer. Als voorbeeld: 100 kilo / (1,80 x 1,80) = 30,9. Je BMI is in dit geval dus 30,9. Online vind je op tal van plekken een handige BMI-rekentool zodat je alleen je twee getallen hoeft in te vullen. Automatisch krijg je dan je BMI.
Van te licht tot veel te zwaar
Het voorbeeld van daarnet gaf 30,9 aan. Voor een gezond gewicht moet je BMI schommelen tussen de 18,5 en 25. Een BMI berekenen van 30,9 betekent vrij ernstig overgewicht. Ofwel obesitas. Als deze persoon vijf kilo zou afvallen gaat hij van ernstig overgewicht naar gewoon overgewicht. Want dan rekent de formule als volgt: 95 kilo / (1,80 x 1,80) = 29,3. Het staatje hieronder geeft de verschillende gewichtsklassen aan:
• 30 of hoger – ernstig overgewicht (obesitas)
• 25 tot 30 – overgewicht
• 18,5 tot 25 gezond gewicht
• 18,5 of lager – ondergewicht
Zoals daarnet al gezegd geldt dit voor een gemiddelde volwassene. Voor ouderen vanaf 70 jaar is ontdekt dat er pas een hoger risico op ziekten is als hun BMI-score boven de 28 uitkomt. Het ondergewicht bij ouderen is ook iets hoger gezet dan bij volwassenen, namelijk 22 in plaats van 18,5.
BMI berekenen, uitkomst duidelijk en nu?
Heb je je eigen BMI berekend en val je qua waarde bij ‘gezond gewicht’? Dan zijn maatregelen zoals dieet of extra voeding niet nodig en kun je je eetpatroon dus mooi continueren. Valt jouw waarde tussen 25 en 30? Ook dan zijn er nog geen alarmbellen maar zou je wel kunnen overwegen net even een paar kilo lichter te worden. Gaat het BMI berekenen boven de 30 uit? Dan ben je vaak nog niet meteen morgen ziek maar is het wel zaak kilo’s weg te gaan ‘smelten’. Er is dan een kans dat je gezondheidsproblemen ontwikkelt. Een diëtiste kan goede adviezen geven.
Gezond eten | tips voor een gezonder leven
Sterke vormen van obesitas
Veel artsen zien niet direct een stevige link tussen je BMI-score en gezondheid. Wel kunnen ze door BMI berekenen snel zien hoe zwaarlijvig iemand is. Voor artsen is namelijk vooral de categorie van ernstig overgewicht (obesitas) een indicatie dat het fout kan gaan. Die zwaarlijvigheid kan hoge waarden aannemen:
• 35 tot 40 – ernstige obesitas (gevaarlijk gezondheidsrisico)
• 40 tot 50 – morbide obesitas (extreem risico)
• 50 of hoger – super obesitas (zeer extreem risico)